Wandel of fiets naar de Friese Kliffen

Vanuit je vakantiehuis in Lemmer ga je over de Plattedijk richting Sondel, langs de kleinste Joodse begraafplaats van Nederland naar het eerste knooppunt richting Oudemirdum. En dan volg je de routeborden richting de kliffen. De bekendste kliffen zijn; Oudemirdumklif, Mirnsterklif en de Rodeklif.

Oudermirdumklif

Vlakbij het brinkdorpje Oudemirdum aan de IJsselmeerkust wandel of fiets je over het Minne Minnespaad naar de Oudemirdumklif aan de IJsselmeerkust. Minne was de laatste beroepsvisser die op het klif woonde. In de Zuiderzee had Minne zijn eigen schermhaventje. In 1939 stopte Minne omdat er geen paling genoeg was. De Oudemirdumklif is een unieke plek met een wonderschoon uitzicht. In de wanden van dit ongeveer zes meter hoge klif is nog keileem te herkennen, een glimp van de afgekalfde kliffen van de voormalige Zuiderzee. In de gaten van de klifwand broeden oeverzwaluwen. Het uitkijkpunt biedt je een magnifiek uitzicht over het IJsselmeer met in de verte de windmolens van de Noordoostpolder en de toren van Enkhuizen. Het Oudermirdumklif is rijk aan plantensoorten. Op het strand en de wand zijn meer dan 200 soorten gevonden. Zwemmers kunnen vlakbij terecht bij dagrecreatieterrein met strandpaviljoen ‘de Hege Gerzen’.

Mirnserklif. 

Vanuit het Rijsterbos wandel of fiets je richting het IJsselmeer naar het Mirnserklif. Net als langs de hele kust, stonden hier vroeger paalschermen van hout om de kust te beschermen tegen de golfslag van de Zuiderzee. Nog steeds zijn er bij de Mokkebank restanten van deze palen te vinden. Nadat de paalworm grote vernielingen aanrichtte in het hout, ging men over tot  zwerfstenen en later basalt, om te gebruiken voor bescherming. Kitesurfers, vliegeraars en strandgasten komen hier graag.

Geniet van het liggen in het gras of het strand en ga zeker ook een hapje of drankje doen bij het gelijknamige paviljoen met uitzicht over het IJsselmeer. Het Mirnserklif heeft altijd al een recreatieve functie gehad en is een geliefde recreatieplek.

De Rodeklif

De Rodeklif dankt zijn naam aan de kleur van het rode keileem waar het uit is opgebouwd. De rode kleur is het gevolg van ijzerrijkdom en geringe ontkalking. Het Rodeklif is het hoogste klif. In tegenstelling tot het meeste keileem dat geel/grijsachtig van kleur is, is de leemlaag hier rood. Rode keileem is alleen in Gaasterland te vinden. De Rodeklif is natuurlijk bekend van de ‘Slach by Warns’. In 1345 versloegen hier de Friezen de Hollandse Graaf Willem IV. De grote zwerfkei herinnert aan dat feit. De spreuk ‘leaver dea as slaaf’ spreekt boekdelen. De Rodeklif heeft een totaal afwijkende vorm dan de twee andere kliffen. Einde 1800 is het namelijk vergraven tot de huidige vorm. Dat had te maken met de kracht van de zee. Nadat het klif in 1766 versterkt was, na een lange tijd van verwaarlozing, bleek een eeuw later dat de zee sterker was dan gedacht. Vanaf 1894 heeft men daarop een deel van het klif afgegraven en is er een dijk met basaltblokken voorlangs gelegd. De steile klifwand veranderde in een glooiend talud. Vanaf dit punt is het uitzicht over het IJsselmeer magnifiek en beleef je de mooiste zonsondergangen. De Rodeklif is net als de andere kliffen zeker een bezoek waard.

Aqua State vakantiewoningen
Aqua-State vakantiewoningen

Brekkenweg 10
8531 PM Lemmer

Bel: 06-28470224
Stuur een email

Abonneer op onze nieuwsbrief
Het laatste nieuws, leuke aanbiedingen en last minutes.
© Aqua-State Vakantiewoningen. Realisatie: Internet360.nl
×