De vuurtoren van Lemmer

De vuurtoren van Lemmer, een baken in zee!

Pikkedonker was het vroeger op zee. Slechts een enkel lichtje gaf de weg aan in het duister van de nacht. Vissers moesten aardig wat mans zijn om hun thuishaven te vinden. En dat waren er veel, want in 1905 telde de Lemster vissersvloot al 84 schepen. Gelukkig doet rond 1910 de kogelboeglamp zijn intrede. In Lemmer verschijnt een heuse vuurtoren met een helder licht van 70 volt en 60 ampère.

Lang blijft de vuurtoren een belangrijk baken in het leven van menig Lemster. Ook nog als de vissersvloot behoorlijk inkrimpt door de aanleg van de Afsluitdijk.

Op de dam treffen de paartjes elkaar op warme zomeravonden. Jongens overwinnen hun angsten door in het topje van de vuurtoren te klimmen. In 1968 komt de opdracht tot afbraak van de vuurtoren. Tot verdriet van vele Lemsters. In 1994 gloort er hoop. Een van de toemalige waaghalzen, regisseur Pieter Verhoef, wil zijn jeugd verfilmen. En zonder vuurtoren gaat dat niet. Vele koppen werden bij elkaar gestoken en de resultaten mogen er zijn. De TV-serie ‘De Vuurtoren’ heeft het leven van vroeger treffend in beeld gebracht. De vuurtoren staat weer in volle glorie in de Lemster haven, als een baken van het leven van weleer.

Eintsje fan ‘e Daam

Voorbij de vuurtoren staat een gebouwtje, in de volksmond 'Eintsje fan ‘e Daam' genaamd. Het gebouwtje is ongeveer 100 jaar oud en staat op het einde van de Westhavendam die als bescherming dient van de havenmond van Lemmer. Het gebouwtje is bekend van het bakenlicht. Vroeger stond er ook nog een misthoorn op.

De dam en het gebouwtje doet bij menig Lemster en toerist het hart sneller kloppen. De herinnering aan een eerste, romantische ontmoeting, het is genieten van de rust en ruimte. Wandel naar het einde van de dam en geniet op een bankje van de stilte en het uitzicht. Neem de tijd om te overdenken en ervaar dit unieke plekje in Lemmer.

Wandel vanuit het centrum via de Vuurtorenweg langs de havens dan kom je bij de vuurtoren en 'Eintsje fan ‘e Daam' 

Aqua State vakantiewoningen
Aqua-State vakantiewoningen

Brekkenweg 10
8531 PM Lemmer

Bel: 06-28470224
Stuur een email

Abonneer op onze nieuwsbrief
Het laatste nieuws, leuke aanbiedingen en last minutes.
© Aqua-State Vakantiewoningen. Realisatie: Internet360.nl
×