Werelderfgoed Ir. D.F. Woudagemaal

De 60 meter hoge schoorsteen is het herkenbare baken van het Woudagemaal! Het Woudagemaal is het grootste stoomgemaal dat ooit is gebouwd.

UNESCO Werelderfgoed

Het Woudagemaal in Lemmer is in de werelderfgoedlijst opgenomen door het unieke samenspel van stoom en water en de enorme afmeting van het gemaal. Wanneer het Hooglandgemaal het gevecht tegen het water niet kan winnen wordt het Woudagemaal ingezet om dit te ondersteunen. Zo speelt het Woudagemaal nog steeds een belangrijke rol in de Friese strijd tegen het water.

De komst van het Woudagemaal in Lemmer was hoognodig. Tijdens de winter van de 19e en begin 20e eeuw kwamen delen van Friesland onder water te staan. In de eerste jaren werd het Woudagemaal voornamelijk ingezet om de Friese wateren op peil te houden. De extreem hoge waterstanden werden zo tegengegaan. Bij harde wind of zware regenval wordt het Woudagemaal nog altijd ingezet. Dit komt ongeveer tweemaal per jaar voor. Dat een werelderfgoed nog in gebruik is, is een uniek kenmerk van het Woudagemaal! Op deze dagen is het gemaal ook geopend voor bezoekers.

 Het Woudagemaal is bijna dagelijks open voor bezoekers. Wanneer u de rondleiding volgt kunt u met eigen ogen de kracht van water en stoom meemaken. Ook voor de allerjongsten is er genoeg te leren en beleven!