Kerken fietsroute om het Tjeukermeer

De Tjeukeemeer en omgeving heeft prachtige gebieden waar rust, ruimte en schoonheid volop te vinden zijn. Bijzonder is de kerkenroute rond het Tjeukermeer. Een fietsroute waarbij je onderweg met je telefoon de QR codes kunt scannen met tal van wetenswaardigeheden. Vanuit Lemmer fiets je naar Oosterzee-Buren en start je de fietsroute om het Tjeukermeer. 

De Laurenskerk in Echten 

De hervormde kerk in Echten is gebouwd in het jaar 1245 en werd omstreeks de tweede helft van de 17e eeuw geheel ommuurd. De uiteindelijk gedetailleerde vormgeving dateerd uit het begin van de 19e eeuw. In het jaar 1879 werd aan de westzijde een kerktoren ijgebouwd. De oorspronkelijke kerkklok die in deze toren hing en uit het jaar 1579 stamde, hangt niet meer in deze toren. Het orgel dat zich in de kerk bevind stamt uit het jaar 1871. In 1977 is de kerk totaal gerestaureerd en zijn de kerk met kerkhof erkend als rijksmonument. 

De Martinuskerk in Oosterzee  

Deze hervormde kerk in Oosterzee is gebouwd in 1860 als vervanger van een oudere kerk die naar verluid stamde uit de 12e eeuw. De kerk staat op een verhoging en wordt omringd door een kerkhof. De Martinuskerk is gebouwd in een neoclassicistische stijl en in de toren hangt een door Gerardus van der Wou gegoten klok die stamt uit het jaar 1498. Het uurwerk in de toren komt uit 1602. Het orgel dat zich in de kerk bevindt stamt uit 1891. De kerk en het kerkhof met hekwerk zijn rijksmonument. De kerk is in 2011 verkocht. De huidige eigenaren wonen in de kerk en bieden een B&B aan. 

De Sint Nicolaaskerk in Sint Nicolaasga

De Sint Nicolaaskerk is toegewijd aan De heilige Nicolaas, bisschop van de stad Myra. De kerk is in 1887 ingewijd. De kerk is in neogotische bouwstijl gebouwd. De parochie Sint Nicolaasga bestaat  al sinds 1691, maar beschikte niet over een eigen katholieke kerk in die tijd. De Sint Nicolaaskerk heeft een toren van 61 meter hoog en is daarmee de hoogste van de Friese Zuidwesthoek. In 1970 werd de kerk op de Rojksmonumentenlijst geplaatst. Naast de kerk bevindt zich ook een replica van de Lourdesgrot en is een groot kerkhof gelegen achter de kerk. 

De Hervormde kerk in Sint Nicolaasga

Deze kerk staat op een deels ommuurd kerkhof. De kerk gebouwd ter vervanging van een oudere kerk die eerder op dezelde plek stond. De nieuwe kerk staat er al sinds 1721. In de keketore met koepeldak hangt een gegoten klok. Deze klok is ouder dan de kerk en stamt uit 1467. De kerk beschikt ook over een aantal oude elementen, zoals de preekstoel en het doophek, beide uit de 17e eeuw. De kerk is een Rijksmonument.

De roomskatholieke schuilkerk in De Heide

In het jaar 1691 meer dan een eeuw na de Reformatie van 1580, de tijd waarin de godsdienst van de katholieken verboden was, wilden de katholieken tussen Joure en Lemmer wel een eigen statie. Een statie is een woord dat de standplaats van een priester omschrijft. Deze statie werd uiteindelijk gevestigd op het buurtschap De Heide, welke zich net onder Sint Nicolaasga bevindt. De buurdschap verwierf haar naam dankzij het feit dat de omgeving voor het grootste gedeelte uit heide bestond. De eerste priester die werd aangesteld bij de katholieke kerk was Christoffel van der Heyde, datzelfde jaar werd ook nog een pastoorswoning voor hem gebouwd. Boven deze woning [zolder] werden de diensten gehouden. Een woning met deze functie werd een schuilkerk genoemd.  De kerk was in gebruik tot 1835, in dat jaar werd later de nieuwe kerk in Sint Nicolaasga gebouwd. De schuilkerk is afgebroken. Nu herinnert een informatebord aan de schuilkerk die zich er ooit bevond.

De hervormde kerk in Scharsterbrug

Deze kerk is gebouwd in 1914. De kerk is ontworpen doo Geert Stapensea, het heeft een ongelede kerktoren met kenmerkend tentdak. Bij de kerk is een gevesteen welke refereert naar een tekst uit 1 Kon. 8:29 "Dat uwe oogen open zijn nacht en dag over dit huis, O Heere." Het orgel stamt uit 1918.

De hervormde kerk in Ousterhaule

De hervormde kerk in Ouwsterhaule is een kerk die naar wordt aangenomen dateert uit de 18e eeuw. In 1802 heeft de kerk een nieuwe westgevel en een dakruiter gekregen en er zouden in 1877 nog andere aanpassingen verricht zijn. Tijdens de restauratie in 2001 bleek dat de wijziging in 1877 een ontmanteling betrof van een kerk uit de 14e eeuw. Opvallend was de vondst van een middeleeuwse muur met kloostermoppen achter de buitenmuur. In de kerk zijn een preekstoel uit de 18e eeuw, een doophek en een orgelkast met galerij te vinden. Daarnaast bevindt zich naast de kerk nog een klein kerkhof met klokkenstoel. Het orgel stamt uit 1880.

De Jacobuskerk in Delfstrahuizen 

De hervormde kerk in Delfstrahuizen, ook wel Jacobskerk genoemd is gebouwd in het jaar 1908. De kerk is later naar achteren nog uitgebreid. De kerk is ontworpen naar neorenaissance inzicht en is voorzien van een geveltorenmet ingesnoerde spits. Het orgel stamt uit 1909. 

 Boek nu een prachtig vakantiehuis bij ons:

Aqua State vakantiewoningen
Aqua-State vakantiewoningen

Brekkenweg 10
8531 PM Lemmer

Bel: 06-28470224
Stuur een email

Abonneer op onze nieuwsbrief
Het laatste nieuws, leuke aanbiedingen en last minutes.
© Aqua-State Vakantiewoningen. Realisatie: Internet360.nl
×