Herberg De Wildeman Lemmer

Herberg De Wildeman is een monumentaal pand aan De Schulpen in het centrum van Lemmer. Het pand is erkend als rijksmonument.  Herberg De Wildeman is nog steeds in gebruik als Grandcafe restaurant.

Volgens het jaartal in de topgevel dateert het pand uit 1773. Het gebouw diende als logement of herberg en in latere tijden als hotel en café-restaurant. Het brede pand heeft op de verdieping zeven venstertraveeën. Op de verdieping is een breed schilddak gebouwd. Aan de voorzijde, recht boven de toegangsdeur, bevindt zich een zogenaamde Vlaamse topgevel. Dit klokgeveltje is rijk voorzien van ornamenten, waaronder een afbeelding van een wildeman. Ook het aan de rechterzijde naastgelegen pand is bij het horecacomplex gevoegd, waardoor de lange voorgevel nog eens verder wordt verlengd met nog drie venstertraveeën.

In de jaren dertig van de 20ste eeuw is de oude gevelsteen met de afbeelding van een wildeman uit de gevel gevallen en onherstelbaar beschadigd. In 1939 werd er een nieuwe gevelsteen geplaatst, vervaardigd door de Lemster blokmaker M. Visser.

In het verleden heeft de Wildeman zorg gedragen voor het voeden en laten rusten van de reizigers die de herberg aandeden. Hierbij is een goeie, stevige en (h)eerlijke maaltijd altijd het uitganspunt geweest. Deze traditie is ook nu nog zichtbaar in de door en met trots geserveerde maaltijden.

Het is dan ook een plek met een rijke traditie in het zorgen voor goed eten en drinken aan allen die daar behoefte aan hebben. Dit is, ook nu na 250 jaar, nog steeds de bestemming van het pand en het doel van het team van restaurant De Wildeman.

 

Kom ook genieten op het nieuwe, grote buitenterras, met fraai en levendig uitzicht op de Blokjesbrege.